Nye EU-krav kan føre til at 65% av norske boligeiere må energieffektivisere innen 2033

22. March 2023

EU jobber med et direktiv som kan bety millioninvesteringer i oppgraderinger for mange norske boligeiere. De endelige kravene er ikke vedtatt, men at det vil komme krav som påvirker mange norske boliger er det vanskelig å se noen vei utenom. 

«EU-parlamentet har vedtatt klimakrav som rammer 65 prosent av norske boligeiere med en kostnad på mellom 500.000 kroner og 1,5 millioner» var meldingen fra Finansavisen tirsdag kveld. Meldingen bygger i stor grad på anslag fra Huseierne.

I motsetning til Huseierne mener Regjeringen at enkle og svært mye mer rimeligere tiltak vil holde for å oppfylle nye direktiv.

– I forslaget til revidert bygningsenergidirektiv, som EU-kommisjonen la fram 15. desember i fjor, er det foreslått krav om at boliger med den dårligste energiytelsen (energimerke G) skal oppnå energimerke F og E innen henholdsvis 2030 og 2033. Å gå fra energimerke G til F og E vil i realiteten være i nærheten av å installere for eksempel en varmepumpe, sier Elisabeth Sæther i Olje- og energidepartementet til Vi.no.

Boligmappa forventer at verdien for boliger med høy energiklasse vil øke relativt mer enn andre boliger i årene fremover. Da er det viktig å dokumentere tiltak som forbedrer boligens energiklasse. Flere boliger har allerede gjort dokumenterte energieffektiviserende oppgraderinger som tiltak for de økte strømprisene.

Hva man til slutt ender opp med av krav er uvisst. Boligeiere og boligbransjen må vente tålmodig på endelige vedtak. Etter planen skal prosessen i EU landes før sommeren.

© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo