Forbudte lyskilder: Har du byttet ennå?

15. April 2024

I februar 2023 tredde en ny lov i kraft som gjorde det forbudt å produsere eller importere halogenstifter og lysstoffrør. En undersøkelse fra YouGov i samme periode viste at 51 prosent av nordmenn på daværende tidspunkt hadde lysstoffrør eller halogenstifter noe sted hjemme, i garasjen eller på hytta. Er du blant de som har byttet?

Lyskildene som ble faset ut på fjoråret hadde høyt energibruk og inneholdt kvikksølv. Ifølge Miljødirektoratet er kvikksølv en av de farligste kjente miljøgiftene, og har en langvarig negativ påvirkning på både miljø og helse. På bakgrunn av dette bestemte EU, som den del av deres kjemikalieregelverk og bærekraftstrategi, at disse belysningsproduktene måtte fases ut.

Et rush av elektriker-oppdrag i 2023

I begynnelsen av 2023 sa over halvparten av nordmenn at de hadde lysstoffrør eller halogenstifter hjemme. Elektrikere over hele landet forberedte seg derfor på et rush av byttejobber.

EL-PROFFEN er en av Norges største elektrikerkjeder, med 180 medlemsbedrifter og 5000 elektrikere over hele landet. De forventet og tilrettela for store mengder oppdrag gjennom fjoråret.

– Våren og sommeren 2023 var det svært mange offentlige bestillinger, blant annet på skoler. Det var også en klar økning fra tidligere hos offentlige bygg og bedrifter utover året. Det roet seg ned til mer normale tilstander i vinter, men nå fra påske og mot sommeren regner det på med mange jobber igjen – spesielt i offentlige bygg, sier Roger Tansem, daglig leder i Betek Norge i EL-PROFFEN.

EL PROFFEN inngikk i fjor tett samarbeid med Boligmappa for å sikre dokumentasjon av jobbene . Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa og Sven Arild Bransdal, markedssjef i El proffen.

Hvilke lyskilder bør du nå ha byttet ut?

De forbudte lyskildene var ofte å finne i taket på kontoret, skolen, eller over kjøkkenbenken. Halogenstiftene var vanlige lyskilder i takspotter, bordlamper og andre mindre lamper. Forbudet omfatter følgende lyskilder:

Har du fått dokumentasjon på arbeidet?

Dokumentasjon er boligens verdipapirer. Bygningssakkyndig bruker dokumentasjonen fra håndverker for å avgjøre boligens verdi. Hvilke oppgraderinger du har valgt å gjøre på ditt lysanlegg kan dermed påvirke verdien av din bolig.

– Det blir mer og mer viktig å ha dokumentasjon på plass. Da er det godt vi har Boligmappa hvor kunden kan samle alt av dokumentasjon på et sted – enkelt for oss og smart for kunden, sier Fredrik Aasvestad, elektromontør i EL-PROFFEN.

Fredrik Aasvestad, elektromontør i El-proffen, anbefaler alle å bruke Boligmappa til dokumentasjon.

Hva om du ikke har byttet ut lyskildene ennå?

Ved å bytte til nye og bedre lyskilder kan man øke lyskvalitet og komfort, redusere energiforbruk og strømregninger, øke brannsikkerhet og spare miljøet. Faktisk kan man redusere energiforbruket opptil 60 prosent med gode moderne lyskilder og lysanlegg.

Den anbefales å bytte til LED-lyskilder. Selv om dette er dyrere enn de gamle lyskildene vil det være en god investering for de fleste. Det anbefales også å bytte ut alt når man først er i gang. Selv om det er mulig å tilpasse gamle armaturer til nye lyskilder kan dette koste mer i lengden. Man vil uansett ha behov for elektriker, armaturene må trolig oppgraderes om noen år og det kan påvirke garantien til belysningsproduktet.

– Det er bra at folk ser på kvalitet over umiddelbar kostnad når det gjelder håndverkerarbeid og særlig elektrikerarbeid. Du bør ikke ta risikoen ved å utføre arbeid selv. Velg fagfolk som dokumenterer arbeidet, så slipper du også unødvendig risiko eller å måtte gjøre arbeidet på nytt igjen. Det blir fort dyrere enn å få det ordentlig gjort første gang, sier Sven Arild Brandsdal, markedssjef i EL-PROFFEN.

Det er imidlertid tillat å beholde lyskildene du allerede har montert. Men om du får behov for nye produkter av den gamle sorten ble produksjonen stanset i fjor, og det er kun det som eventuelt finnes på lager som vil være mulig å få tak i.

© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo