Boligmappa+

Alt du trenger å vite om fliser til uteplassen

Med fliser kan du enkelt gi terrassen et løft. Boligmappa og Flisekompaniet hjelper deg med å gjøre uteplassen og terrassen din til sommerens store høydepunkt.

Planlegging av uteplassen

Når du skal lage uteplassen er det lurt å tenke gjennom hva den skal brukes til, hvordan solforholdene er og om den har tak eller en åpen løsning. Farge, sklisikkerhet og hvilke ekstraelementer - som varmelampe, pergola utedusj, kjøkkenhage, grill eller pizzaovn, utestue eller drivhus – du ønsker er helt opp til deg og mulighetene på din uteplass.

Er du blant de som ønsker en bedre flyt mellom inne og utesonene er et godt tips å velge samme flis både inne og ute. Du bør også tenke på om du vil ha flisheller over hele området eller stier i hagen oppå gresset. Elvestein eller grus kan også fungere som et fint dekorelement.

Les mer om flisheller på gress

Ved hjelp av vedlikeholdsfrie flisheller har du en uteplass som holder seg like fin gjennom hele sommersesongen. Flishellene passer like godt uavhengig av stilen på huset ditt. Det er også en fordel at hellene kommer i mange ulike fargetoner.

Boligmappa+

Slik legger du fliser på uteplassen

Å legge fliser ute er noe alle kan få til, særlig med eksperthjelp fra Flisekompaniet. Sammen med flere samarbeidspartnere har de kommet opp med en plan på fem enkle punkter som hjelper deg når du skal legge fliser på uteplassen.

1: Velg riktige fliser

Det viktigste er at du velger fliser som egner seg til bruk ute. Det vil si en flis som er frostsikker og har lavt vannoppsug. Om flisene ikke er under tak er sklisikkerheten viktig å tenke på til regnværsdager.

Flisene bør heller ikke være for store. Hvis du aldri har lagt fliser ute før, kan det være lurt å ikke velge noe større enn 30x60. Dette er for at det skal være enklere å få full limdekning.

– Så er selvfølgelig fargen på flisene viktig. På en solvendt terrasse bør ikke flisene være for mørke. Da vil man få problemer med at flisene blir veldig varme når man går uten sokker og sko, forteller Jan Sperre, Kategorisjef for kjemiske produkter hos Flisekompaniet.

Boligmappa+

2: Husk riktig fall på gulvet

Det er viktig med riktig fall på gulvet for et godt resultat. Flisen avgjør hvor mye fall man trenger. For fliser med glatt overflate må du beregne et fall på 1:100, mens for fliser med ru overflate bør fallet være 1:50.

– Det første du må sørge for er at det er et bæredyktig underlag. Hvis det er mangelfullt, må du eventuelt sparkle fall. Husk alltid å tegne inn fall og retning på arbeidstegningen. Til oppbygging av fall anbefaler vi PCI Novoment, råder kategorisjefen.

Boligmappa+

3: Membran og vanntetting

Det er viktig at underlaget til fliser utendørs er vanntett for å blant annet hindre kalkutfellinger. Her kan man bruke den tradisjonelle sementbaserte membranen, eller membran som duk.

Fordelene er at det beskytter underlaget mot for eksempel sur nedbør, og sørger for å ikke overføre deformasjoner opp i flislaget. Membranen stopper også utfelling av salter og lignende, som gjør at flisene blir stygge og ser ut som de er frosset i stykker.

Boligmappa+

4: Full limdekning

For å sikre at fliser ikke løsner eller at det skapes luftlommer som vann kan trenge inn i fryse, er det viktig med full limdekning når du legger fliser på balkongen eller terrassen.

– Dette gjøres enklest ved at du smører lim både på underlaget og på selve flisen. For å teste at du har full limdekning kan du løfte opp en allerede montert flis for å se at limet dekker hele.

Det er også viktig å velge en limtype av høy kvalitet. Limet må være frostsikkert og fleksibelt. Vi anbefaler å bruke et lettflytende lim, som gir det beste resultatet når du legger på flisene, og gir hundre prosent limdekning.

Boligmappa+

5: Bevegelse i flisene

Skal du flislegge et stort gulv ute, anbefales det å legge en bevegelsesfuge hver tredje til femte meter. Bevegelsesfuger er myke og tar opp bevegelsen i flisene. Den skal være minimum 9 mm bred. Dette er for å kompensere for forskjellen i bevegelse fra flisene til betongunderlaget. Her kan du eksempelvis bruke fugemasse eller silikon, eller du kan bruke prefabrikkerte lister.

Utover disse fem punktene er det kun fantasien som setter grenser for hvordan du vil ha din uteplass. Om du ønsker flere tips og råd, eller hjelp av en profesjonell håndverker til å legge fliser på din uteplass kan du kontakte Flisekompaniet.

Boligmappa+

Husk dokumentasjon

Har du brukt flislegger eller andre håndverkere bør du be om å få all dokumentasjon i Boligmappa. Dette er dine verdipapirer som er nyttige i dag, og viktige hvis du en dag skal selge boligen. Legger du fliser selv kan du selv laste opp en oversikt materialene du har brukt i Boligmappa - da har du og eventuelt nye eiere oversikt over hva som er gjort. Det er også lurt å lagre kvitteringer på alle produkter hvis noe skulle skje med tanke på garantier og reklamasjoner.

Er du klar for å sette i gang?

Lær mer om hvordan du enkelt kan gjøre jobben selv eller kom i gang med din håndverker:

Les mer om hvordan du kutter flisheller

Les mer om hvordan du borer i flisheller

Les mer om hvordan du legger flisheller

Kilde og bilder: Flisekompaniet

© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo