Vi opplever for tiden tekniske problem som kan gjøre sidene ustabile. Vi jobber med å løse dette.

Varmepumper gir energieffektiv varme til hjemmet

Å installere varmepumpe er en rimelig, miljøvennlig og fleksibel måte å varme opp en bygning. Varmepumpen henter ut energi fra uteluften og tilfører varme til inneluften – til og med når det er helt ned mot 25 minusgrader ute. Man kaller dette luft-til-luft.

Hvorfor bør du installere varmepumpe?
En varmepumpe gir jevn temperatur og renser lufta for støvpartikler – den gir deg derfor et bedre inneklima. I og med at varmepumpen gir mer energi enn den bruker er den med på å senke CO2-utslipp, og regnes som et miljøvennlig tiltak.

Varmepumper er enkle i bruk og krever lite vedlikehold. Fra tid til annen bør du støvsuge filteret, for å fjerne støv som har bygget seg opp der. Dersom du ikke gjør dette, går effekten ned.

De fleste varmepumper har også en termostat slik at du kan sette ulike temperaturer gjennom døgnet og uken. Da kan du sørge for at det er godt og varmt når du trenger det, mens temperaturen kan senkes litt når du er borte i kortere eller lengre tidsrom.

Har du et smarthussystem finnes det mange varmepumper som kan kobles til dette. Eventuelt kommer også flere varmepumper med en app.

Varmepumpe gir deg variasjon gjennom året
En varmepumpe kan brukes til oppvarming og nedkjøling. Du får derfor både varme og aircondition i et apparat. Både oppvarming og nedkjøling krever strøm.

For å måle hvor mye strøm varmepumpen bruker leser man effektfaktoren – også kalt varmefaktoren. Den forteller deg hvor mye varme eller kulde du får ut av strømmen den bruker. En høy effektfaktor gir mest energi for minst penger.

Effektfaktoren er høyest når det er varmt ute, og går ned når det blir mange minusgrader. Du bør derfor sjekke hvor god effekt varmepumpen du vurderer har i ulike temperaturer. Det er lurt å tenke på dette i sammenheng med hvor du bor. Er det ofte 20 minus kan du ha behov for en annen varmepumpe enn om du bor et sted det er sjeldent minus 10. Er du usikker på hvilken varmepumpe som er best for din bolig, spør elektriker om råd.

Dette er viktig å tenke på med varmepumpe

  • Det vil være avrenning av kondensvann fra en varmepumpe. Det er derfor viktig at gjennomføringen av rør og ledninger mellom inne- og utedelen gjennomføres av sertifiserte fagfolk.
  • Plassering av innedelen, til varmepumpen er viktig for effekt. Kanskje du har sett for deg et sted hvor du vil ha den, men tenk nøye over plasseringen. For eksempel er det lurt å plassere den et sted hvor luften strømmer fritt til de rommene som skal varmes opp. Er du usikker kan elektriker gi råd.
  • Det er også mulig å sette inn flere innedeler. For eksempel i flere rom eller flere etasjer om ønskelig.
  • Utedelen må plasseres et sted hvor den har god tilgang på frisk luft, og helst et sted der den ikke forstyrrer deg. Varmepumpene bråker sjeldent mye, men noe lyd må du regne med.
  • Varmepumper må monteres av sertifisert personell. Dette er viktig for at monteringen skal være i henhold til regler og at garanti skal gjelde.
  • En varmepumpe har levetid på 15-20 år. Etter dette må den byttes ut. En elektriker kan bidra med råd slik at du vet når akkurat din varmepumpe bør byttes.

Kilde: Varmepumpe

ELPROFFEN kan hjelpe deg med Ferdig montert

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Diplomkonkurransen 2023

Hvert år arrangerer Boligmappa en diplomkonkurranse som premierer bedriftene som er best på dokumentasjon i sin bransje. Etter endt år mottar bedriftene diplom med «gull», «sølv», «bronse» eller «god innsats» basert på i hvilken grad de har dokumentert flere jobber enn gjennomsnittet.

Les mer

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først