Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

Solceller på taket er miljøvennlig og økonomisk

Solceller på taket? Tre ting du bør tenke på

Å montere et solcelleanlegg på taket er en effektiv og god måte å redusere strømkostnader på, samtidig som det bidrar til å dytte oss enda et skritt nærmere det grønne skiftet. Det er imidlertid noen ting du bør tenke gjennom før du går til anskaffelse av et solcelleanlegg.

Sjekk solinnstrålingen

For det første bør du sjekke solinnstrålingen på taket ditt. Ikke alle steder er like gunstige når det gjelder solforhold, så dette er et viktig punkt i de innledende stegene på veien mot å kunne produsere egen energi. Det finnes flere tjenester som lar deg sjekke solinnstrålingen – vi kan blant annet nevne PVgis fra EU og Suncurves.

Husk at du kan få støtte

For det andre bør du vite at det kan være støtte å hente dersom du skal montere et solcelleanlegg. Enova gir 10 000 kroner i støtte ved installasjon av solcelleanlegg og 1.250 kroner per kW installert effekt, oppad begrenset til 15 kW. Maksimalt støttebeløp kan altså bli hele 28 750 kroner. Du må søke Enova på et eget skjema og det er viktig at alle Enovas krav følges for at du skal kunne få støtte.

Leser du dette etter 01.07.21, bør du merke deg at den faste støttesatsen til el-produksjon reduseres fra 10 000 til 7500. Det vil si at du maksimalt kan få 26 250 i støtte fra Enova.

Ta kontakt med nettselskapet tidlig

For det tredje er det viktig å huske på at du må ta kontakt med nettselskapet ditt og få anlegget godkjent før monteringen starter. Behandlingstiden hos ulike nettselskaper vil variere, så det er viktig å være ute i god tid. Vil du selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet, kan det også være verdt å vite at du må være plusskunde hos strøm- eller nettselskapet ditt.

Det er ellers viktig å være klar over at prisen du får for å selge overskuddsstrøm tilbake til nettet, vil variere mellom ulike aktører. Derfor er det viktig å sjekke prisene hos flere aktører. Som regel får du bedre priser hos strømselskapene enn hos nettselskapene.

Når det gjelder søknad etter plan- og bygningsloven, anses solcelleanlegg generelt å være et mindre tiltak. Derfor er de i utgangspunktet ikke omfattet av søknadsplikt eller krav om nabovarsling. Det kan imidlertid være lokale regler i din kommune, så det er alltid lurt å ta kontakt for å sjekke dette ut.

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først