Vi opplever for tiden tekniske problem som kan gjøre sidene ustabile. Vi jobber med å løse dette.

Slik går boligmarkedet til høsten

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, spår en veldig spesiell bolighøst. Boligmappa har denne uken tatt en prat med Geving og fått de nyeste oppdateringene fra Norges boligmarked.

I Oslo har boligprisene steget seks måneder på rad og nådde i mai en ny all-time high med 0,2 prosent. Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for mai, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge. Totalt har boligprisene i hovedstaden steget 7,3 prosent i 2023 og er 0,5 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Spår en stagnering i Oslo
Den kontinuerlige prisveksten i Oslo vil trolig begrenses av at boliglånsrenten nå nærmer seg 5 prosent og at den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen er over 92.000 kroner. Geving mener det er mange som vil slite med finansieringen fremover.

De etablerte kjøperne foretrekker bruktbolig
Det er en økt konsentrasjon av økt kjøpekraft i bruktmarkedet. Dette fordi de etablerte kjøperne foretrekker bruktbolig fremfor nybolig. – Den høye aktiviteten i bruktboligmarkedet henger sammen med at flere kjøpere enn normalt velger bruktbolig. De etablerte med god kjøpekraft driver markedet på bekostning av husholdninger som er sterkere berørt av høye renter, sier Geving.

Trygg bolighandel – alt virker etter hensikten
Etter 1. januar 2022 har det blitt et større fokus på dokumentasjon av håndverkerarbeid grunnet den nye avhendingsloven. Manglende dokumentasjon kan nå føre til at bygningssakkyndig setter laveste tilstandgrad på rom som bad eller kjøkken. Dette kan påvirke boligens salgsverdi i stor grad. – Vi ser nå at både selger, kjøper og megler anser dokumentasjon som en viktig del av salget. Den nye loven er laget for å skape større sikkerhet for både kjøper og selger, og det ser ut til at alt virker etter hensikten, sier Geving.

Kristiansand og Stavanger vokser mer enn noen gang
Selv om det spås at prisveksten i hovedstaden vil stagnere, vil det trolig i flere andre områder stige en stund til. I Kristiansand og Stavanger tilsier husholdningenes kjøpekraft at prisutviklingen har mer å gå på. Hittil i år har disse byene hatt den sterkeste prisveksten noen gang og skiller seg ut fra resten av landet. Byene har lenge hatt lavere prisnivåer enn tilsvarende byer i landet, men det dette ser ut til å snu.

Splittelser i boligmarkedet
Osloområdet og andre storbyer i landet har per dags dato svært god aktivitet. Andre steder i landet er det derimot en negativ trend med tregere salg og mange boliger går under prisantydning. Denne splittelsen vil trolig øke med alle nybyggprosjektene som er satt på vent i storbyene. Det er derfor viktig at flere nybyggprosjekter kommer i gang – men det forutsetter at utbyggerne får kontroll over kostnadene. Stabilitet er også avhengig av at kjøpekraften i bruktboligmarkedet smitter over i nyboligmarkedet.

– Det snakkes mye om boligprisene, men det som er mest interessant er salgsvolumet.
Mai 2023 ble det lagt 9,9 prosent flere boliger ut for salg i landet enn i tilsvarende måned i fjor. Likevel ble det solgt 1,3 prosent færre boliger. – Vi registrerer en forsinket vårflom i boligmarkedet og tilbudet av bruktboliger stiger. Dette vil trolig bidra til å moderere prisutviklingen på kort sikt, forteller Geving.

Trangt i døra i utleiemarkedet
– Det snakkes ofte mye overdrevet om vanskelighetene i utleiemarkedet, men denne gangen er det mer reelt enn noen gang. Befolkningsveksten øker – blant annet gjennom ukrainske flyktninger og flere studenter – og tilstanden i boligmarkedet fører til færre utleieboliger, forteller Geving.

Den høye boliglånsrenten gjør at det å eie sekundærbolig er noe de færreste kan ta seg råd til. For en utleier fører også høye skatter til lite gevinst. De fleste utleiere opplever nå negativ avkastning på utleieinntekter, noe som gjør sekundærboliger, kjøp av bygårder og generelt det å være utleier lite attraktivt. Dette har trolig en påvirkning på nedgang i forholdet mellom antall boliger til salgs og antall boliger solgt.

Foto: Joakim Karlsen for NEF

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Diplomkonkurransen 2023

Hvert år arrangerer Boligmappa en diplomkonkurranse som premierer bedriftene som er best på dokumentasjon i sin bransje. Etter endt år mottar bedriftene diplom med «gull», «sølv», «bronse» eller «god innsats» basert på i hvilken grad de har dokumentert flere jobber enn gjennomsnittet.

Les mer

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først