Vi opplever for tiden tekniske problem som kan gjøre sidene ustabile. Vi jobber med å løse dette.

Salg av nye boliger på det laveste nivået på over 30 år

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 2,6 prosent, men i oktober var det en nedgang på 1 prosent. Justerer man for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,2 prosent – men dette skal man nå legge mindre vekt på. Sesongjusteringen har både i september og oktober blitt dratt betydelig opp av at utviklingen høsten 2022 var spesielt svak.

– Den siste måneden har det vært stor oppmerksomhet rundt det store antall usolgte bruktboliger på markedet. Utbudet av boliger er høyt nå, men antall nye boliger på markedet er avtagende, da salgsvolumet er stort og på nivå med 2022. Vi venter at antall usolgte vil falle de neste månedene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Vi venter en svak prisutvikling i boligprisene i årets to siste måneder. Slik det ser ut for øyeblikket vil den nominelle boligprisutviklingen i 2023 ende rundt null, sier han.

Fortsatt god aktivitet, tross svak prisutvikling
Det tok i gjennomsnitt 41 dager å selge en bolig i oktober opp fra 40 dager i september. Kortest salgstid hadde Oslo. Lengst salgstid hadde Tromsø med 56 dager.

– Aktiviteten i bruktboligmarkedet er stabil, tross skiftet i prisutviklingen de siste tre månedene. Det vitner om at bruktboligmarkedet er velfungerende, sier Lauridsen.

Tall fra Norge i oktober 2023

  • 9 333 boliger lagt ut for salg i oktober (10,7 prosent færre enn oktober 2022)
  • 7 762 boliger solgt i oktober (2,7 prosent færre enn oktober 2022)
  • 94 260 boliger lagt ut for salg hittil i 2023 (2,3 prosent mer enn i samme periode 2022)
  • 81 031 boliger solgt hittil i 2023 (0,1 prosent færrer enn i samme periode 2022)

Stavanger og Kristiansand skiller seg fra resten landet

– Boligprisutviklingen i Stavanger og Kristiansand i år skiller seg fra resten landet, og vi venter at disse byene også vil skille seg ut når 2023 er omme. Mange år med svak til moderat utvikling her gir grunnlag for et sterkere boligmarked nå. I resten av Norge ser det mørkt ut for prisutviklingen og det gir heller hjelp til den pågående krisen i nyboligmarkedet, sier Lauridsen.

  • Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i oktober: 1 prosent økning i Tønsberg m/Færder
  • Sterkeste prisutvikling hittil i år: 6,7 prosent økning i Kristiansand og 6,4 prosent økning i Stavanger m/omegn.
  • Svakest sesongkorrigert prisutvikling i oktober: 0,8 prosent nedgang i Asker og Bærum, Kristiansand og Stavanger m/omegn
  • Svakeste prisutvikling hittil i år: 0,8 prosent nedgang i Tromsø og Bodø/ m/Fauske Blind for boligkrisen

– I oktober la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjettet for 2024, og de er blinde for krisen i nyboligmarkedet. Det er ingen tiltak i budsjettet for å stimulere til økt boligbygging. Dette er paradoksalt når vi nå er på full fart i den største krisen for boligbyggingen siden bankkrisen 1988-92 samtidig som 1.000 nye flyktninger i uken gir behov for ekstra mange boliger sier han.

– Med et salg av nye boliger på det laveste nivået på over 30 år, betyr det en svak utvikling i norsk økonomi og høyere arbeidsledighet fremover i Norges viktigste fastlandsnæring, byggenæringen.

– Hvis ikke regjeringen tar krisen i nyboligmarkedet på alvor nå vil vi måtte bale med konsekvensene av dette i lang tid fremover gjennom økt ulikhet, svekket eierlinje, høyere utleiepriser og økt offentlige utgifter til boligsosiale tiltak. Det haster derfor med motkonjunkturpolitikk, avslutter Lauridsen.

Kilde

Foto: Johnny Vaet Nordskog

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Diplomkonkurransen 2023

Hvert år arrangerer Boligmappa en diplomkonkurranse som premierer bedriftene som er best på dokumentasjon i sin bransje. Etter endt år mottar bedriftene diplom med «gull», «sølv», «bronse» eller «god innsats» basert på i hvilken grad de har dokumentert flere jobber enn gjennomsnittet.

Les mer

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først