Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

Rekord for boligdokumentasjon etter ny lovgivning_foto Cherry Laithang - Unsplash

Rekord for boligdokumentasjon etter ny lovgivning

Aldri har nordmenn dokumentert så mye oppussing i boligene sine som i 2022. Etter at den nye avhendingsloven kom, vil vi også betale stadig mer for boliger med dokumentasjonen på plass.

Det viser nye tall fra Boligmappa og YouGov.

Boligmappa mottok i 2022 hele 2,9 millioner dokumenter på oppussing i norske boliger. Det er en økning på nesten 30 prosent, og mer enn 2000 flere dokumenter hver dag sammenlignet med året før. Totalt fikk 325 000 norske hjem garantier og dokumenter sendt inn fra håndverkere.

– Folk har blitt veldig mye mer opptatt av å dokumentere arbeid i boligene sine. Vi har aldri sett så høy vekst før, som etter at den nye avhendingsloven kom. Det er flott å se denne utviklingen. Godt dokumenterte boliger bidrar til en transparent bolighandel som gjør boligsalg tryggere, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Den nye avhendingsloven som trådte i kraft i fjor gjør boligdokumentasjon viktigere. Takstmann kan måtte gi for eksempel et nyoppusset bad laveste tilstandsgrad dersom dokumentasjon mangler.

God dokumentasjon verdt over 800 000 kroner ved boligsalg

Ifølge en ny undersøkelse utført av YouGov på vegne av Boligmappa, er nordmenn nå villige til å betale nesten 20 prosent mer for en bolig der våtrom og elektriske installasjoner er dokumentert av fagfolk, sammenlignet med en bolig der det ikke finnes dokumentasjon på utførte arbeider.

Det vil si over 800 000 kroner, basert på en gjennomsnittlig bolig.

– Boliger med dokumentasjon er nå veldig mye mer ettertraktet i markedet og dette er en endring som har kommet svært raskt. Betalingsviljen for dokumentasjon har nesten doblet seg på under ett år, så her er det tydelig at folk har fått opp øynene for hvor viktig det er at oppussingsarbeid er utført av fagfolk og skikkelig dokumentert, sier Vigeland.

Tallene på dokumentasjon er hentet fra Boligmappa. Boligmappa.no er en tjeneste som er gratis å bruke, og boligeier kan enkelt logge inn med Vipps eller BankID for å sjekke eller laste opp dokumenter. Boligmappa følger automatisk med boligen til neste eier ved salg.

YouGov-undersøkelsen er gjennomført på vegne av Boligmappa i februar 2023 og i april 2021 og hadde i begge tilfeller over 1000 respondenter over 18 år.

Foto Cherry Laithang – Unsplash

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først