Vi opplever for tiden tekniske problem som kan gjøre sidene ustabile. Vi jobber med å løse dette.

Oppsiktsvekkende sterk oppgang i boligprisene i januar

I januar steg boligprisene kraftig med 3,4 prosent, noe som sesongjustert ga en oppgang på 0,7 prosent. Den positive januar-oppgangen er oppsiktsvekkende i lys av den svake utviklingen i den norske fastlands-økonomien og ikke minst den overraskende renteøkningen i desember.

– Boligmarkedet er tilbake. Nå er det mange som må revidere sine modeller, også oss, da vår prognose for januar på 2,5% var skivebom, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Mesteparten av boligprisveksten i løpet av et år kommer i første halvår, og særlig i januar med den såkalte januar-effekten. Gitt den positive utviklingen i januar blir det svært spennende å følge utviklingen fremover. Et sterkt bruktboligmarked vil virke positivt på nyboligmarkedet, hvor det har vært en historisk svak utvikling siden sommeren 2022, sier han.

God aktivitet og varelageret bygges ned
Det tok i gjennomsnitt 67 dager å selge en bolig i januar opp fra 62 dager i desember. Kortest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 34 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 106 dager.

– Det er solgt langt flere boliger enn det legges ut og varelageret som bygget seg opp gjennom høsten er nå i ferd med å bygges ned. Antall usolgte boliger på markedet har falt gjennom hele måneden, sier Lauridsen.

Tall fra Norge i januar 2024:

  • 5 876 boliger lagt ut for salg i januar (5,8 prosent færre enn januar 2023)
  • 6 757 boliger solgt i januar (2,2 prosent færre enn januar 2023)

Oppgang i nesten alle områder

– Med unntak av Fredrikstad/Sarpsborg og Kristiansand m/omegn var det oppgang i de sesongjusterte prisene i alle områder. I enkelte området var den sesongjusterte oppgangen svært sterk, sier Lauridsen.

  • Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i januar: 2,2 prosent økning i Porsgrunn/Skien
  • Svakest sesongkorrigert prisutvikling i januar: 0,7 prosent nedgang i Fredrikstad/Sarpsborg

Norges Bank og boliginvesteringene
Gjennom hele 2023 har de fallende boliginvesteringene dratt ned norsk økonomi, og for øyeblikket er det et sjeldent stort sprik på nesten 10 prosentpoeng i SSB og Norges Banks prognoser for boliginvesteringene i 2024.

– Norges Bank har ikke tatt innover seg hva den kraftige oppbremsingen i nyboligsalget vil bety for norsk økonomi og hvordan dette virke på boliginvesteringene fremover. Boligbyggingen er et tankskip det tar lang tid å snu, og mye kan tyde på at modellene ikke klare å fange opp store markedssvingninger, sier Lauridsen.

– Tar Norges Bank feil om utviklingen i boliginvesteringene, noe vi mener de gjøre, vil det ha stor betydning for rentesettingen fremover, sier han.

– Gitt mandat om å også legge rette for høy og stabil produksjon og sysselsetting, innebærer det at Norges Bank må justere rentebanen ned i mars og trolig også sette styringsrenten ned, avslutter Lauridsen.

Kilde

Foto: Johnny Vaet Nordskog

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Diplomkonkurransen 2023

Hvert år arrangerer Boligmappa en diplomkonkurranse som premierer bedriftene som er best på dokumentasjon i sin bransje. Etter endt år mottar bedriftene diplom med «gull», «sølv», «bronse» eller «god innsats» basert på i hvilken grad de har dokumentert flere jobber enn gjennomsnittet.

Les mer

Er arealet i boligen din riktig målt?

Det ble fra 1. januar i år innført nye måleregler for beregning av boligareal. Boligarealet er avgjørende for å beregne blant annet boligverdi, kvadratmeterpris, skatt, kommunale avgifter, sameiebrøk, og belåningsgrad. I samarbeid med Romly gjennomgår vi her de viktigste endringene og hva du kan gjøre for å forsikre deg om at ditt boligareal er riktig målt.

Les mer

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først