Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

Hvordan påvirker nye energikrav norske boligeiere?

Vi er nå noen skritt nærmere de nye energikravene fra EU som ble varslet på slutten av fjoråret. De nye reglene vil kreve at alle boliger blir langt mer energieffektive enn i dag. Hva betyr de nye reglene for deg som eier eller skal kjøpe bolig? Podkasten Boligsnakk, med Eirik og Joachim, tar debatten med ledende eksperter på Arendalsuka den kommende uken.

Hvorfor kommer det nye regler?

EU ønsker at alle boliger – nye som gamle – skal være nullutslippsboliger innen 2050. Dette er både for å kutte energiforbruket og for å få ned bruken av fossilt brennstoff til boliger. Det siste gjelder ikke Norge, men her trenger vi den ekstra strømmen til elektrifisering av transport og energi.

Prognosene nå er at vi i løpet av 2025-2026 kommer til å ha mangel på strøm i deler av landet – altså vil vi bruke mer strøm i Norge enn vi produserer.

Når blir reglene vedtatt, og når må boligen være energieffektivisert?

For å lage regler i EU, såkalte direktiver, må EUs Råd (medlemslandene) og EUs parlament være enige. EUs Råd vedtok sin posisjon høsten 2022. 14. mars 2023 vedtok parlamentet sin posisjon. Endelige regler er rett rundt hjørnet – og man vil da også få svar på hvor fort reglene trer i kraft. Antakelig er første deadline i 2030.

Hvilke bygg og boliger vil påvirkes av de nye reglene?

Reglene vil gjelde både for eksisterende boliger og for nybygg. Det vil gjelde alle bygninger, både boliger og næringsbygg.

Det er enighet om at alle boliger skal være nullutslipp innen 2050 – det som avgjøres nå er hvor fort og i hvilken rekkefølge man skal komme dit. Foreløpig ser det ut til at å få alle bygg og boliger må effektiviseres opp til energiklasse F eller E innen få år.

Det er foreslått unntak for hytter og fritidsboliger som brukes mindre enn fire måneder i året, bygninger av historisk interesse og utsettelser for eneboliger rett etter salg, utleie eller annen overføring.

Hvorfor blir norske boligeiere påvirket av de nye EU-reglene?

Reglene vil få betydning for Norge fordi vi er bundet av disse etter EØS-avtalen. Det vil være forhandlinger i EØS og med EU, men reglene vil innføres samtidig med resten av EU.

Vi kan i Norge velge å vedta egne regler som tilsvarer EU-reglene, da vil prosessen gå fortere.

Boligmappa tar debatten til Arendalsuka på Madam Reiersen 16. august kl 16:00. Det vil være live podkast-innspilling av debatten som du kan høre på Boligsnakk i etterkant av Arendalsuka! Les mer om debatten her.

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først