Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

Kjøpe eller selge hytte? Slik er markedet akkurat nå

Carl Christian Mathiesen fra Prognosesenteret følger hyttemarkedet daglig. Nylig har han delt de siste oppdateringene fra årets første halvdel med Boligmappa. Ifølge Mathiesen har det vært en betydelig nedgang i salget av hytter, og byggingen av nye hytter har nesten stoppet opp.

– I løpet av første halvår er det tinglyst totalt 3750 fritidsboliger, som er 23 % færre enn ved samme periode i fjor – som ble regnet som et normalår, forteller Mathiesen.

18% lavere omsetning enn i 2022
Basert på foreløpige omsetningstall, trend og historikk forventes rundt 9000 fritidsboligomsetninger i 2023. Dette er 18% færre enn i 2022. Prisene sammenlignet med samme periode i fjor er marginalt høyere og identiske dersom man sammenligner med hele 2022.

Betydelig nedgang i hyttemarkedet
Fjellhyttemarkedet (800+ moh.) har hatt en betydelig nedgang fra i fjor, med 24 % færre omsetninger. Kvadratmeterprisen har hatt en vekst på 1,5%. Sjøhyttemarkedet (400- moh) har også opplevd en betydelig omsetningsnedgang, med 16 %. Kvadratmeterprisen har også hatt en 4,5% nedgang sammenlignet med samme periode i fjor. Den sterkeste nedgangen finner man blant innenlandshyttene, med 27% færre omsetninger. Dette er hytter som er mellom 400-800 meter over havet. Men kvadratmeterprisen har her hatt en vekst på 2,5%.

Svak krone frister utenlandske kjøpere
I 2023 har det vært en stor økning av utenlandske kjøpere. Mens det har vært. Mens det har vært 24 % færre norske kjøpere hittil i år, har det vært 16 % flere utenlandske kjøpere enn samme periode i fjor. Det er all grunn til å tro at den svake norske valutaen har gjort det mer attraktivt for kjøpere med en sterkere valuta.

Nesten stopp i byggesøknader
Det er registrert 66 % færre igangsettingstillatelser for fritidsboliger mot samme periode i fjor. Dette gjelder både tradisjonelle hytter og fritidsleiligheter. I fritidsleilighet-segmentet er nedgangen på 75 %. Her har boligutviklerne valget mellom å redusere pris og tape fortjeneste eller holde igjen varelageret. Nedgangen skyldes blant annet den betydelige hyttebyggingen under pandemien – hvor mange fremskyndte hyttedrømmen. Stadig høyere utlånsrenter og generell prisvekst har også påvirket nedgangen i stor grad.

2023 blir ikke et rekordår
2020 og 2021 ble rekordår for omsetning i hyttemarkedet. Vi vet allerede at dette ikke vil være status for 2023. Det forventes en prisvekst på 0-5%.

Selv om etterspørselen nå er lavere tror Prognosesenteret at den vil øke når privatøkonomien styrkes. Da vil vi gradvis se en etterspørsel lik normalen – slik vi så i 2019 og 2022. Det er ingen hemmelighet at bankenes utlånsrenter påvirker fritidsboligmarkedet negativt, men det er likevel i mindre grad enn helårsboligmarkedet. Dette fordi den økonomiske kapitalen er betydelig høyere blant fritidsboligkjøpere enn helårsboligkjøpere, og de blir derfor ikke skremt av renter i like stor grad.

Oppdateringene er hentet fra: https://blogg.prognosesenteret.no/hyttemarkedet-aarets-foerste-halvdel. Besøk prognosesenteret.no for mer info, data og statistikk fra boligmarkedet.

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først