Carl Christian Mathiesen fra Prognosesenteret følger hyttemarkedet daglig. Nylig har han delt de siste oppdateringene fra årets første halvdel med Boligmappa. Ifølge Mathiesen har det vært en betydelig nedgang i salget av hytter, og byggingen av nye hytter har nesten stoppet opp.
– I løpet av første halvår er det tinglyst totalt 3750 fritidsboliger, som er 23 % færre enn ved samme periode i fjor – som ble regnet som et normalår, forteller Mathiesen.
18% lavere omsetning enn i 2022
Basert på foreløpige omsetningstall, trend og historikk forventes rundt 9000 fritidsboligomsetninger i 2023. Dette er 18% færre enn i 2022. Prisene sammenlignet med samme periode i fjor er marginalt høyere og identiske dersom man sammenligner med hele 2022.
Betydelig nedgang i hyttemarkedet
Fjellhyttemarkedet (800+ moh.) har hatt en betydelig nedgang fra i fjor, med 24 % færre omsetninger. Kvadratmeterprisen har hatt en vekst på 1,5%. Sjøhyttemarkedet (400- moh) har også opplevd en betydelig omsetningsnedgang, med 16 %. Kvadratmeterprisen har også hatt en 4,5% nedgang sammenlignet med samme periode i fjor. Den sterkeste nedgangen finner man blant innenlandshyttene, med 27% færre omsetninger. Dette er hytter som er mellom 400-800 meter over havet. Men kvadratmeterprisen har her hatt en vekst på 2,5%.
Svak krone frister utenlandske kjøpere
I 2023 har det vært en stor økning av utenlandske kjøpere. Mens det har vært. Mens det har vært 24 % færre norske kjøpere hittil i år, har det vært 16 % flere utenlandske kjøpere enn samme periode i fjor. Det er all grunn til å tro at den svake norske valutaen har gjort det mer attraktivt for kjøpere med en sterkere valuta.
Nesten stopp i byggesøknader
Det er registrert 66 % færre igangsettingstillatelser for fritidsboliger mot samme periode i fjor. Dette gjelder både tradisjonelle hytter og fritidsleiligheter. I fritidsleilighet-segmentet er nedgangen på 75 %. Her har boligutviklerne valget mellom å redusere pris og tape fortjeneste eller holde igjen varelageret. Nedgangen skyldes blant annet den betydelige hyttebyggingen under pandemien – hvor mange fremskyndte hyttedrømmen. Stadig høyere utlånsrenter og generell prisvekst har også påvirket nedgangen i stor grad.
2023 blir ikke et rekordår
2020 og 2021 ble rekordår for omsetning i hyttemarkedet. Vi vet allerede at dette ikke vil være status for 2023. Det forventes en prisvekst på 0-5%.
Selv om etterspørselen nå er lavere tror Prognosesenteret at den vil øke når privatøkonomien styrkes. Da vil vi gradvis se en etterspørsel lik normalen – slik vi så i 2019 og 2022. Det er ingen hemmelighet at bankenes utlånsrenter påvirker fritidsboligmarkedet negativt, men det er likevel i mindre grad enn helårsboligmarkedet. Dette fordi den økonomiske kapitalen er betydelig høyere blant fritidsboligkjøpere enn helårsboligkjøpere, og de blir derfor ikke skremt av renter i like stor grad.
Oppdateringene er hentet fra: https://blogg.prognosesenteret.no/hyttemarkedet-aarets-foerste-halvdel. Besøk prognosesenteret.no for mer info, data og statistikk fra boligmarkedet.