Vi opplever for tiden tekniske problem som kan gjøre sidene ustabile. Vi jobber med å løse dette.

privat reparer tak og legger solceller selv

Kan jeg montere solceller selv?

Om du vurderer å montere solceller selv er det noen viktige faktorer du må tenke over.

Prosjektering og montering av solcelleanlegg skal utføres av en godkjent elektroinstallatør som er registrert i elvirksomhetsregisteret til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det kan imidlertid være mulig å bidra i deler av jobben. Det kan eksempelvis dreie seg om å utføre nødvendig rivningsarbeid eller å gjøre andre typer forberedningsoppgaver. Denne typen arbeid bør avklares i dialog med elektrikeren og eventuelt andre fagpersoner som skal gjøre resten av jobben.

Om du skal søke Enova-støtte, må du også forsikre deg om at eventuell egeninnsats ikke ødelegger muligheten for å få støtte.

Hvor skal jeg montere solcellene?

Solceller egner seg på de aller fleste typer bygg, enten det er snakk om private boliger, hytter, næringsbygg, boligblokker, garasjer og uthus. Montering på garasje eller uthus kan være et godt alternativ dersom det ikke er ønskelig å dekke hustaket med solcellepaneler. Ulempen er at denne typen bygg som regel har færre tilgjengelige kvadratmeter.

Valg av konkret løsning for ulike typer bygg er noe som må vurderes på stedet, men noen generelle utgangspunkt finnes likevel.

Flate tak: På flate tak er det eksempelvis vanlig å montere tradisjonelle solcellepaneler på stativer som vinkles ca. 10 grader. Brattere vinkel enn dette vil føre til at det kastes skygger på raden bak, noe som reduserer effektiviteten betraktelig. Ofte vinkles panelene i de ulike radene i litt ulike himmelretninger for å få en jevnest mulig strømproduksjon gjennom dagen. Disse monteringsprinsippene gjelder uansett om det er snakk om boliger med flatt tak, boligblokker eller næringseiendommer. Forskjellen er i hovedsak hvor stort anlegg det er plass til.

Saltak: På tradisjonelle saltak, enten det gjelder bolig, hytte eller garasje, er det både mulig å bruke utenpåliggende og integrerte løsninger. Som nevnt tidligere, er valget blant annet avhengig av tilstanden på taket og hvor store tiltak du ønsker å sette i verk. Skal du uansett renovere taket har du en utmerket mulighet til å få en integrert løsning, og er noe du i så fall bør vurdere sterkt når taket uansett skal til pers.

Montører monterer solceller på tak - el-proffen

Hva koster det å montere solceller?

Det er i utgangspunktet vanskelig å si noe presist om hvor mye et solcelleanlegg vil koste da det er flere faktorer som spiller inn når prisen skal fastsettes. 

Den viktigste prisdrivende faktoren er selvsagt størrelsen på anlegget, men typen solcellepanel har også en god del å si. Generelt er utenpåliggende systemer de rimeligste, mens de bygningsintegrerte er de dyreste. Et bygningsintegrert system medfører også en del andre kostnader da det krever mer arbeid og flere bygningstekniske inngrep. 

Maksimal effekt du kan få ut av panelene varierer dessuten, og prisen øker dess høyere effekt du velger. I dagens marked er det mest vanlig å bruke paneler med 350 til 360 watt.

ELPROFFEN-kjeden er spesialister på solceller, og har over 180 elektrikerbedrifter over hele landet. I tillegg dokumenterer de alt de gjør direkte i Boligmappa.

Kilde

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Forbudte lyskilder: Har du byttet ennå?

I februar 2023 tredde en ny lov i kraft som gjorde det forbudt å produsere eller importere halogenstifter og lysstoffrør. En undersøkelse fra YouGov i samme periode viste at 51 prosent av nordmenn på daværende tidspunkt hadde lysstoffrør eller halogenstifter noe sted hjemme, i garasjen eller på hytta. Er du blant de som har byttet?

Les mer

Sterk vekst i boligprisene hittil i år

I mars steg boligprisene med 0,9 prosent, noe som sesongjustert ga en oppgang på 0,6 prosent. Den sterke utviklingen i boligmarkedet illustrerer hvor raskt boligmarkedet kan snu, både i priser og volum. Boligmarkedet overrasker alltid.

Les mer

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først