I hvilke situasjoner bør du måle radon?

Det er umulig å forutsi om akkurat din bolig har et radonproblem. Den eneste måten å finne det ut på er å måle. I mer enn hver 6. bolig – av totalt ca. 300 000 boliger i Norge, overstiger konsentrasjonen av radon den anbefalte tiltaksgrensen på 100 Bq/m3. Konsentrasjonen kan variere stort fra hus til hus i samme nabolag – så man kan ikke stole på at dersom naboen har målt lav konsentrasjon av radon, så gjelder dette også for ens egen bolig.

Radon er en naturlig radioaktiv gass som er helt usynlig og uten lukt. Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft, og er årlig medvirkende årsak til ca 370 dødsfall. Jo lenger tid man oppholder seg i en bygning med radon og jo høyere konsentrasjonen er, desto større er risiko og fare for å utvikle lungekreft.

Direktoratet for strålevern anbefaler derfor alle å gjennomføre måling av radon i eget hjem. Man bør derfor gjennomføre radonmåling i følgende situasjoner:

 

1. Det er ikke målt radon tidligere

Dersom du ikke har gjennomført radonmåling i boligen din, så er det nyttig å kjenne til at omtrent hele Norge er utsatt for stråling – og for høye radonnivåer måles over hele landet. Radonkartene som finnes tilgjengelig er ikke detaljerte nok til å frikjenne noen områder – de sier bare noe om hvilke områder som er spesielt utsatt. 

NB! Leier du ut bolig eller hybel, er du som utleier forpliktet til å gjennomføre radonmåling og dokumentere at radonnivået oppfyller grenseverdiene.

2. Lenge siden siste radonmåling

Har man tidligere fått påvist radonverdier som ligger i grenseland for tiltak, er det greit å måle med jevne mellomrom, for å sjekke at det ikke har oppstått endringer over tid. Har du pusset opp, renovert eller bygget på siden forrige radonmåling, burde du også foreta en kontrollmåling. Dette gjelder også dersom det har blitt bygget, gravd eller sprengt i nabolaget, slik at det kan ha skjedd endringer i grunnforholdene eller bygningsmassen din.

3. Radonmåling etter tiltak

Har du tidligere målt farlig høyt radonnivå i boligen din og iverksatt tiltak? Da bør du foreta en kontrollmåling etter én sesong – for å sjekke at tiltakene faktisk virker. Deretter kan det være fornuftig å følge opp med målinger ca hvert femte år eller oftere – for å forsikre deg om at gjennomførte tiltak fortsatt fungerer.
Har derimot tidligere målinger vist stabilt lave radonnivåer i boligen, kan du måle sjeldnere enn dette.

 

Hvordan går jeg frem for å måle?

 

Det er enkelt å måle radon selv. Du kan bestille sporfilm for radonmåling fra vår partner, Radonmannen. Da kan du enkelt gjennomføre målingen selv. Ved endt måling sender du inn sporfilmene i posten – og vil motta resultatet kort tid etter. Pris fra kr 199 inkl. mva, og ved bestilling via Boligmappa får du 20% rabatt. Rapporten vil da også lastes direkte opp til din boligmappe når resultatene foreligger.

Måleperioden for radon er mellom 15. oktober og 15. april – og skal foregå over en to-måneders periode. Grunnen til at radon skal måles i dette tidsrommet er at når vi varmer opp boligene våre, oppstår det ofte et økt undertrykk, som øker også sjansen for innstrømningen av jordluft og radon. Dermed er det nå et godt tidspunkt for å bestille måling av radon.

Del denne artikkelen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Psst!
Vi har et nyhetsbrev med masse nyttig informasjon

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Nyhetsbrevet sendes ut 1-2 ganger i måneden.
Du kan når som helst melde deg av.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.