Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

Er det på tide med nytt sikringsskap?

Å ha et moderne sikringsskap er viktig for sikkerheten. Er du usikker på om ditt sikringsskap er av god standard er det lurt å ta en sjekk.

– Dersom du har eit eldre sikringsskap med skrusikringar kan det vera lurt å skifta innhaldet i sikringsskapet, sier Jonatan Hurthi i Josvanger Elektro som er medlem i EL-PROFFEN.

Skrusikringer er ofte unøyaktige og har en tråd som smelter ved for høy belastning. Nye moderne automatsikringer, ofte kalt jordfeilautomater, er et tryggere og mer nøyaktig alternativ. I tillegg har de nye sikringene beskyttelse mot isolasjonssvikt (jordfeil) som kan føre til strømgjennomgang.

– Når ein skiftar ut dei gamle skrusikringane med nye jordfeilautmatar får ein jordfeilbryter på kvar enkelt kurs. Da risikerer ein ikkje at frysaren mister straumen dersom ein skulle få jordfeil på kursen til utelyset, fortsetter elektriker Jonatan Hurthi.

Dette er viktig å tenke på når du skal bytte sikringsskap
– Når me elektrikarar skiftar ut det gamle anlegget i eit sikringsskap minskar ein både faren for brann, men og berøringsfaren som ofte er ved eit gammalt anlegg, forteller Jonatan Hurthi, elektriker i EL-PROFFEN.

Det er normen fra byggetiden som gjelder når en elektriker skal jobbe på eldre elektriske anlegg. I tillegg til forskriften kan det også finnes lokale krav fra de forskjellige nettselskapene. Faglærte elektrikere har god kunnskap om dette, så om du ikke har oversikt over norm eller lokale krav kan det være lurt å spørre om råd.

Jonatan Hurthi i Josvanger Elektro (EL-PROFFEN).

Hvor mye kan jeg gjøre selv?

Å bytte sikringsskap er en jobb hvor det er elektrikeren som må gjøre det meste, men du kan bidra til planleggingen av jobben slik at elektrikeren kan jobbe mer effektivt. Dersom du ønsker å bytte ditt sikringsskap kan du sende en oversikt på forhånd, slik at det kommer tydelig frem hva du har i dag.

– Du som kunde kan laga til ein oversikt over kva du treng straum til, og sørga før at sikringsskapet står lett tilgjengeleg når me kjem for å gjer jobben. Men ein skal ha ein elektrikar til å utføra arbeidet med å skifta eit sikringsskap, forklarer Jonatan Hurthi fra EL-PROFFEN.

Hva koster det å bytte sikringsskap?
Prisen for å bytte sikringsskap blir påvirket av blant annet:

  • Hvor mye av sikringsskapet som skal byttes ut: Hele sikringsskapet, sikringene + ny dør, eller kun sikringene
  • Hvor mange kurser du har fra før
  • Om du skal ha nye kurser

Dette er de viktigste punktene en elektriker må vite for å kunne gi deg et pristilbud. I tillegg blir prisen påvirket av hvor lang kjøretid som må beregnes, og hvor godt det er mulig å planlegge på forhånd. En elektriker deler gjerne et tilbud på forhånd slik at du vet hva du har å forholde deg til.

EL-PROFFEN dokumenterer i Boligmappa
Alle medlemsbedriftene i EL-PROFFEN dokumenterer i Boligmappa etter utført oppdrag. På den måten får boligeier samlet alt på ett sted og dokumentasjonen følger boligen hele dens levetid.

– Dokumentasjon er det viktig å ha kontroll på. Som Norges største elektrikerkjede er det viktig for oss i EL-PROFFEN å hjelpe alle med å ha kontroll på det. Derfor sender vi all dokumentasjon rett i Boligmappa, sier Sven Arild Bransdal, markedssjef i EL-PROFFEN.

Kilde: https://www.elproffen.no/tjenester/elektrisk-anlegg/sikringsskap

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først