Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

Enklere å bygge terrasse uten å søke

Enklere å bygge terrasse, platting og tilbygg uten å søke

01.05.2021 trådte forenklede regler for bygging av terrasser og mindre tilbygg i kraft. Nå er det mulig å gjennomføre enda flere tiltak uten å søke om tillatelse på forhånd.

De nye reglene gjelder både terrasser, plattinger og mindre tilbygg, men det er ikke fritt frem selv om det har kommet noen lettelser. Det stilles nemlig noen helt konkrete krav – og følger du ikke dem kan du risikere problemer i etterkant. Hvis du vil bygge en terrasse som er forbundet med huset ditt uten å søke, må du forholde deg til følgende:

  • Den skal ikke stikke høyere opp en 1 meter fra eksisterende terreng
  • Den kan ikke stikke mer enn fire meter ut fra ytterveggen på huset
  • Du kan ikke ha overbygg over den – kun rekkverk med inntil 1,2 meters høyde
  • Den kan ikke plasseres nærmere enn 1 meter fra nabogrensen

Du kan også bygge platting uten å søke, men da kan den i så fall ikke være høyere enn 50 cm. over eksisterende terreng. En fordel med å bygge platting er at de ikke regnes med i det bebygde arealet (BYA) på tomten – noe som er en fordel på tomter der det tillatte arealet som kan bebygges allerede er godt utnyttet. Du kan faktisk også plassere en platting helt inntil nabogrensen

Skal du bygge et tilbygg uten å søke, stilles det krav om at tilbygget verken har et samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på over 15 kvadratmeter. Reglene stiller dessuten krav om at tilbygget skal ha et eget bæresystem over være satt opp ved siden av et eksisterende bygg, samt at det ikke kan overstige to etasjer eller plan på det eksisterende bygget. Selv om du setter opp et tilbygg som er unntatt søknadsplikt, må du dessuten sende inn melding til kommunen. Det skal skje senest fire uker etter ferdigstillelse, og formålet med dette at kommunen skal få oppdatert kart- og matrikkeldata.

Sjekk reguleringsplaner og kommunale krav

For å være sikker på at du bygger lovlig, holder det ikke bare å sørge for overensstemmelse mellom dine egne planer og de nye reglene. Du er også nødt til å sjekke lokale bestemmelser og reguleringsplaner. Her vil du nemlig kunne finne strengere krav til ting som avstand til nabogrense, høyde på tilbygg og hvordan du skal forholde deg til kommunale veier. I så fall er det de lokale reglene som gjelder og du må sørge for å følge dem for av sluttresultatet skal bli lovlig uten søknad. Reguleringsplaner og kommunale bestemmelser finner du ved å henvende deg til kommunene eller å sjekke kommunens nettsider.

PS! Selv om du har lov til å bygge svært nær nabogrensen, anbefaler vi alltid at du tar en prat med naboen før du setter i gang. Det har en konfliktdempende effekt og kan gi deg nyttige innspill som gjør byggverket ditt enda bedre enn du selv hadde tenkt.

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først