Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

Én av fem krangler med hyttenaboen

For mange er ferieidyllen preget av nabokrangler. Én av fem hytteeiere sier de har kranglet om ting som tomtegrenser, fiske- eller bryggerett.

– Mange hyttekrangler oppstår fordi folk ikke er klar over hvilke rettigheter eller servitutter som ligger på hytta, sier Per-Christian Svendsen, som er daglig leder i Boligmappa.no og ekspert på boligdokumentasjon.

En servitutt er en rettighet på en grunneiendom som begrenser grunneierens bruk av eiendommen, f.eks. ferdsels-, brygge- eller parkeringsrett. Servitutten kan være tidsbegrenset eller evigvarende.

Én av to kjenner ikke til rettighetene sine
I en fersk landsrepresentativ undersøkelse bestilt av Boligmappa.no, kommer det frem at nesten én av to ikke vet hvilke rettigheter og servitutter som er registrert på sin hytte.

– I samme undersøkelse kommer det frem at 14 prosent har arvet hytta. For dem og alle andre som eier hytte gjelder det å finne ut hvilke rettigheter og servitutter som gjelder, slik at man unngår overraskelser, sier Svendsen.

Logg deg inn på Boligmappa og se hva som er registrert på din hytte her.

Boligmappa.no er et felles initiativ fra Ambita, NELFO, Elektroforeningen og Rørentreprenørene Norge, med mål om å forenkle boligeieres tilgang til verdifull boligdokumentasjon – som samsvarserklæringer fra elektrikeren eller servitutter og rettigheter på eiendom.

Kan sitte på gull
På boligmappa.no kan hytteeiere sjekke om andre har rettigheter på deres eiendom. Alle hytter er allerede registrert, og her kan du finne hva som står tinglyst av rettigheter og heftelser.

– Det kan jo hende du sitter på brygge- eller ferdselsrett du ikke var klar over. Spesielt gamle hytter kan ha rettigheter man ikke vet om. Det er bedre å sette et endelig punktum på den årelange krangelen om tomtegrensa, og heller nyte den korte sommeren vi har, avslutter Svendsen.

Dette er de vanligste hyttekranglene i Norge:

  1. Tomtegrense (49%)
  2. Rett til ferdsel (35%)
  3. Rett til vei (30%)
  4. Parkering (21%)
  5. Bryggerett (16%)
  6. Gjerde (13%)
  7. Fiskerett (12%)

* Undersøkelsen er gjennomført av YouGov for Boligmappa.no i mai 2016, blant er representativt utvalg av Norges befolkning.

Om Boligmappa.noBoligmappa.no er resultat av et felles bransjeløft for å forbedre boligeieres tilgang til og lagring av viktig boligdokumentasjon – både for egen del og fremtidige nye eiere. Boligmappa.no er det eneste «servicehefte for bolig» som kan motta dokumentasjon direkte fra håndverkere. Dokumentasjon publisert direkte fra en kvalifisert håndverker, gir deg og din bolig ekstra trygghet og verdi.

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først