Vi opplever for tiden tekniske problem som kan gjøre sidene ustabile. Vi jobber med å løse dette.

Det kan være mye penger å spare på å bytte termostat

En gammel termostat kan bruke mye strøm på å varme opp huset. En ny termostat kan derimot spare deg for mye energi.

Dersom du bruker strøm til oppvarming, for eksempel varmekabler eller varmefolie, er det termostaten som bestemmer når strømmen skal skrus på og av. Den sørger for at du får den temperaturen du ønsker i rommet. Med ny termostat varmes opp rommet på en mer effektiv måte.

Slik utnytter du termostaten best mulig

  • Termostaten må regulere temperaturen gjennom døgnet og uken. De fleste ønsker for eksempel mer varme når de er hjemme enn når de er på jobb.
  • Har du smarthussystem bør termostaten kobles til systemet. Har du ikke smarthussystem er det lurt å ta avgjørelsen om termostaten skal kobles til et smarthus, før du bestiller. Det er mange ulike smarthussystem, og du trenger den termostaten som fungerer best med ulike system. Spør elektriker for å få gode råd til å finne hva som passer best for deg.
  • Det er lurt å ha termostat i hvert rom du skal styre temperaturen. Dette er normalt sett rom som har varmekabler eller noen type panelovner.
  • Termostaten plasseres der den er lett tilgjengelig. Mange velger å ha termostaten sammen med lysbryterne, men det finnes også flere muligheter.
  • Dersom temperaturføleren er i selve termostaten, og måler lufttemperaturen, er det viktig at den plasseres i det aktuelle rommet på et sted som representerer temperaturen i rommet godt. Eksempelvis bør du ikke kreve at elektriker plassere termostaten i en vinduskarm eller lignende. Er temperaturføleren plassert i gulvet er det viktig at termostaten plasseres slik at den kan kobles til kabelen som går ned i gulvet.

Kan man installere termostat selv?
Du kan ikke installere termostat selv ettersom dette regnes som fast montering til elektrisk anlegg. Men du kan ofte bidra til forberedelsene slik at jobben går så smidig som mulig. Dette kan du ta en prat med din elektriker om.

Det kan lønne seg å la elektrikeren kjøpe termostaten
De fleste elektrikere ønsker ikke at du gjør innkjøp av termostat selv. Det er fordi ikke elektriker kan garantere at det ikke er noe feil med produktet. Kjøper du produktet og installasjonsjobben av elektriker vil du få 5 års garanti. Dersom du velger å gjøre innkjøpet selv er det viktig at du sjekker garantien. Elektrikere kan fortsatt gi deg 5 års garanti på selve installasjonsjobben, men dersom du har kjøpt inn termostatene selv er det du som må dekke ekstra arbeid. Det vil si installasjonskostnaden ved å bytte dem, dersom det skjer noe galt med selve termostaten.

Kilde: Termostat

ELPROFFEN kan hjelpe deg med Ferdig montert

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Diplomkonkurransen 2023

Hvert år arrangerer Boligmappa en diplomkonkurranse som premierer bedriftene som er best på dokumentasjon i sin bransje. Etter endt år mottar bedriftene diplom med «gull», «sølv», «bronse» eller «god innsats» basert på i hvilken grad de har dokumentert flere jobber enn gjennomsnittet.

Les mer

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først