Verdiestimatet er ikke tilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å få det på plass innen kort tid.

Oslo by i Norge

Derfor blir Boligmappa viktigere enn noen gang

Boligmappa er boligens servicehefte. Her samles automatisk informasjon fra håndverkere, eiendomsregisteret og nåværenede og tidligere eiere. Omfattende endringer i avhendingsloven vil gjøre det mer lønnsomt enn tidligere å ha papirene i orden.

– Boligmappa er en gratis tjeneste som hjelper deg å holde orden i boligpapirene. Nå har over en halv million logget inn på boligmappa.no og sjekket sin mappe, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Omfattende lovendringer ble vedtatt i Stortinget i 2019. Endringene vil gjøre det viktigere å ha god dokumentasjon på bygg og bolig.


Ny boliglov på trappene
Avhendingsloven er loven som omhandler kjøp og salg av brukte boliger. En rekke endringer ble vedtatt i fjor, og er ventet å tre i kraft sommeren 2021. 

Arbeidet frem mot lovendringene har skapt debatt, og aktører som Eiendom Norge, Huseiernes landsforbund og Forbrukerrådet har vært uenig i om loven ville oppfylle intensjonene.

Tryggere bolighandel
Formålet med lovendringene er å skape en tryggere bolighandel med færre konflikter. 

Det er to endringer som trolig får størst betydning. Den første er at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er», eller «as is». Den andre endringen er at minimumskrav for å kunne kalle noe en mangel blir redusert fra 5 % av kjøpesum til 10.000 kroner.

Dette skaper insentiver for å bedre dokumentere eiendommen som selges.- Til sammen betyr dette at dokumentasjon blir viktigere enn før. Selger må i større grad dokumentere eiendommen som selges, og kjøper må i større grad sette seg inn dokumentasjonen. Det som i alle fall er sikkert, er at den nye avhendingsloven vil bidra til en mer transparent og opplyst bolighandel, sier Vigeland.

Kan få positive effekter også i andre bransjer
-Vi tror avhendingsloven kan bli det beste tiltaket mot svart arbeid i håndverksbransjen på lenge. Nå vil det lønne seg mer enn før å bruke seriøse håndverkere, for de er tross alt de som dokumenterer, sier Vigeland.

Boligmappa brukes i dag av 3800 bedrifter. Alle er kontrollert for fagkompetanse, økonomi og selskapsform.


Logg deg inn på din boligmappe her.

Del gjerne denne artikkelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan når som helst melde deg av.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.