Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

Denne dokumentasjonen trenger du fra elektrikeren

Om du har hatt en elektriker på besøk er det viktig at du får dokumentasjon på utført arbeid. God dokumentasjon er verdipapirer som gir rett til garantier og reklamasjoner, og som du som eier av boligen plikter å oppbevare og vise frem ved behov.

Minstekravet for dokumentasjon er samsvarserklæring. Dette er alle elektrikere lovpålagt å avgi på alle arbeider som utføres på det elektriske anlegget etter 1.januar 1999. I tillegg til samsvarserklæring, skal elektrikeren levere underlag til erklæringen. Dette er gjerne en risikovurdering og sluttkontroll. Elektrikeren skal også levere kursfortegnelse og utstyrsdokumentasjon dersom arbeidet som er utført krever dette. Utstyrsdokumentasjon kan blant annet være tavledokumentasjon, og dokumentasjon for varmeanlegg, lysanlegg og styringssystemer.

Samsvarserklæring og god dokumentasjon på hvem som har vært elektriker og at arbeidet som er utført er gjort etter gjeldende regler er en god trygghet å ha med seg. Manglende dokumentasjon kan ved tilsyn pålegge deg som boligeier avvik som må utbedres. I tillegg vil en takstmann som regel sette lavere tilstandsgrad om dokumentasjon mangler. God dokumentasjon øker også sjansene for en best mulig pris om du en dag skal selge boligen.

Det er lurt å benytte elektriker som bruker Boligmappa
I Boligmappa kan du samle alle dokumentasjon om boligen digitalt. Her vil den ligge lagret hele boligens levetid og følge med til neste eier ved salg.

– Vi anbefaler alle våre kunder å bruke Boligmappa. Det er ikke bare enkelt for oss, men det er enkelt og ikke minst smart for kunden. Det mange ikke vet er at de som kunde kan spare mye på å ha dokumentasjonen lagt i Boligmappa, sier Fredrik Aasvestad, elektromontør i EL-PROFFEN.

El-tilsynet og bygningssakskyndige kan kontrollere dokumentasjon i Boligmappa via sine systemer uten at du trenger å foreta deg noe. Men dette gjelder kun om du har brukt elektriker som leverer dokumentasjon i Boligmappa. Har du brukt en elektriker som ikke dokumenterer gjennom Boligmappa, må du oppbevare denne dokumentasjonen selv og fremvise denne ved et tilsyn.

– Gode rutinger på dokumentasjon blir viktigere og viktigere – spesielt med den nye avhendingsloven. Gjennom Boligmappa får bedriftene også et symbol på seriøsitet og økt synlighet, noe som fører til økt etterspørsel av nye oppdrag. Boligeier får et oversiktlig register over hva som er utført av tjenester og oppdrag, og det sikres at dokumentasjon er synlig for alle relevante parter gjennom hele boligens levetid, forteller Baard-Espen Hansen, daglig leder i Elkonor.

Du kan også selv laste opp dokumentasjonen til din boligmappe. Men El-tilsynet og bygningssakskyndige vil da ikke kunne kontrollere den. De er avhengige av at en håndverker selv har lastet opp dokumentasjonen. Velger du å benytte elektriker som ikke bruker Boligmappa må du med andre ord laste opp dokumentasjonen i boligmappa di selv, for deretter å laste den ned igjen for overlevering ved tilsyn.

Mangler du dokumentasjon fra tidligere utført elektriker-arbeid? Logg deg inn i boligmappa di, så hjelper vi deg!

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først