Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

Byggkvalitetutvalger peker på Boligmappa.

Byggkvalitetutvalget peker på Boligmappa

Byggkvalitetutvalget skal vurdere tiltak for å sikre god kvalitet og seriøsitet i byggenæringen. Utvalget fikk sitt mandat av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og ledes av professor Nils-Henrik von der Fehr. Ekspertutvalget leverte sin innstilling 5. februar 2020.

Byggkvalitetutvalget sin oppgave har vært å vurdere dagens system med Sentral godkjenning og det foreslåtte Seriøsitetsregisteret for ROT-markedet (dvs. enklere arbeid for private forbrukere). Spørsmålet er om disse bidrar til å oppfylle målsetningen om: forsvarlig byggkvalitet, tydelig plassering av ansvar, og kvalifiserte og seriøse aktører.

Ekspertutvalget skulle vurdere om løsningen med Sentral godkjenning og arbeidet med et Seriøsitetsregister burde videreføres og eventuelt forbedres, eller om det kan finnes andre løsninger som er bedre egnet.

Boligmappa blir trukket fram som en slik løsning.

Boligmappa bør styrkes og videreutvikles står det på side 104 i utvalgets rapport. 

Videre står det at Tjenesten er, og bør fortsatt være, gratis for forbrukere å benytte. Både håndverkerbedrifter og forbrukere bør oppfordres til å registrere og dokumentere oppussing i Boligmappa, slik aktørene i Storbritannia oppfordres til å demonstrere seriøsitet og lovlydighet gjennom Considerate Constructors.

Utvalget trekker frem at en form for registreringsplikt for mindre arbeider har blitt trukket frem av aktører i næringen. Også her trekkes Boligmappa frem som en mulig løsning:

En eventuell registreringsplikt kunne i stedet tenkes kombinert med den markedsbaserte registreringsordningen Boligmappa. Tjenesten er gratis for privatpersoner som er boligeiere. Pålogging skjer gjennom BankID, og det gjøres et søk i matrikkelen for å finne ut hvilke eiendommer som står tinglyst på den som logger inn. Det er over én million registrerte boligmapperi tjenesten. Registrering av ikke-søknadspliktige tiltak kunne tenkes gjort gjennom Boligmappa, dersom myndighetene fikk tilgang til opplysningene.

——————–

Les hele rapporten Forsvarlig byggkvalitet her.

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først