Vi opplever for tiden tekniske problem som kan gjøre sidene ustabile. Vi jobber med å løse dette.

Boligmarkedet fortsetter å overraske

I februar steg boligprisene med 1,4 prosent, noe som sesongjustert ga en oppgang på 0,7 prosent. Boligmarkedet har overrasket i årets to første måneder, og utviklingen er langt sterkere enn de fleste så for seg ved utgangen av 2023.

– Boligprisene steg med 1,4 prosent i februar, noe som ga en sterk oppgang på 0,7 prosent sesongjustert. Den sterke utviklingen fra januar fortsatte i februar og så langt i 2024 har boligprisene steget med 4,9 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– I løpet av måneden har også det store utbudet i bruktboligmarkedet, som bygget seg opp gjennom høsten 2023, blitt redusert. Vi venter at tilbudssiden først vil ta seg opp igjen etter påske med den tradisjonelle vårflommen i boligmarkedet, sier han.

 

Stabile volumer i skuddåret

Det tok i gjennomsnitt 65 dager å selge en bolig i februar ned fra 67 dager i januar. Kortest salgstid hadde Oslo og Stavanger m/omegn med 31 dager. Lengst salgstid hadde Hamar m/Stange med 112 dager.

– Det er både solgt og lagt flere boliger enn samme måned i fjor, men dette må sees i sammenheng med at det er skuddår i år med en ekstra dag i februar. Så langt i år er det solgt og lagt ut mer eller mindre like mange boliger som i 2023, sier Lauridsen.

Tall fra Norge i februar 2024

  • 6 858 boliger lagt ut for salg i februar (2,7 prosent flere enn februar 2023)
  • 6 899 boliger solgt i januar (1,9 prosent flere enn februar 2023)

 

Oppgang i nesten alle områder

– Med unntak av Drammen m/omegn, Porsgrunn/Skien, Bodø m/Fauske og Bergen var det oppgang i de sesongjusterte prisene i alle områder. I enkelte områder var den sesongjusterte oppgangen svært sterk, sier Lauridsen.

  • Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i februar: 2,8 prosent økning i Ålesund m/omegn
  • Svakest sesongkorrigert prisutvikling i februar: 0,8 prosent nedgang i Drammen m/omegn
  • Sterkest sesongkorrigert prisutvikling hittil i 2024: 9,1 prosent økning i Ålesund m/omegn
  • Svakest sesongkorrigert prisutvikling hittil i 2024: 3,4 prosent økning i Asker og Bærum

 

Norges Bank må revidere sin prognose

I 2023 dro det svake nyboligmarkedet ned utviklingen i norsk økonomi ifølge SSB.

– Mens bruktboligmarkedet fungerer bra, har salget av nye boliger i Norge godt fra vondt til verre gjennom 2023. Det lave nyboligsalget siden sommeren vil gi svært lav aktivitet i byggenæringen i Norge i 2024, 2025 og 2026, sier Lauridsen.

– I lys av det historiske svake nyboligsalget fra og med sommeren 2022 er det lite sannsynlig at boliginvesteringene kun skal falle 6,4 prosent i 2024 som Norges Bank prognostiserte i desember. Antagelig vil falle være mye større og det vil ta lang tid før det snur igjen, sier han.

– I mars kommer ny Pengepolitisk Rapport, og vi forventer at de reviderer prognosen for boliginvesteringene der. En svak utvikling i boliginvesteringene og derav norsk økonomi skal også påvirke Norges Banks rentebane på nedsiden fremover, avslutter Lauridsen.

 

Kilde

Foto: Johnny Vaet Nordskog

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Forbudte lyskilder: Har du byttet ennå?

I februar 2023 tredde en ny lov i kraft som gjorde det forbudt å produsere eller importere halogenstifter og lysstoffrør. En undersøkelse fra YouGov i samme periode viste at 51 prosent av nordmenn på daværende tidspunkt hadde lysstoffrør eller halogenstifter noe sted hjemme, i garasjen eller på hytta. Er du blant de som har byttet?

Les mer

Sterk vekst i boligprisene hittil i år

I mars steg boligprisene med 0,9 prosent, noe som sesongjustert ga en oppgang på 0,6 prosent. Den sterke utviklingen i boligmarkedet illustrerer hvor raskt boligmarkedet kan snu, både i priser og volum. Boligmarkedet overrasker alltid.

Les mer

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først