Vi opplever for tiden tekniske problem som kan gjøre sidene ustabile. Vi jobber med å løse dette.

Bolig ble litt billigere i 2023

I desember sank boligprisene med 0,9 prosent, noe som sesongjustert ga en liten oppgang på 0,2 prosent. 2023 ender dermed totalt med en liten oppgang på 0,5 prosent. Med en vekst i konsumprisene i 2023 på mellom 4 og 5 prosent innebærer dette at bolig reelt sett har blitt billigere.

– Det er solgt nesten like mange boliger både i desember og i 2023 under ett som i 2022. Bruktboligmarkedet er påfallende stabilt til tross for den moderate prisutviklingen, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Rett før jul la vi frem vår prognose for boligprisene i år, og vi venter en god vekst på 4 prosent gjennom 2024. Dette innebærer at vi også i år vil oppleve den såkalte januareffekten i boligmarkedet med en sterk oppgang i boligprisene i årets første måned. Vi tror det skal mye til for å rokke ved dette mønsteret, sier Lauridsen.

 

God aktivitet i boligmarkedet og nedgang i antall usolgte

Det tok i gjennomsnitt 62 dager å selge en bolig i desember opp fra 49 dager i november. Kortest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 34 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 111 dager.

– Omsetningen i bruktboligmarked i 2023 endte på nivå med 2022 og volumene er som årene før pandemien. Pandemiårene 2020 og 2021 skiller seg markant ut med en betydelig høyere omsetning i bruktboligmarkedet, sier Lauridsen.

– Gjennom desember har det også vært et fall i antall usolgte på markedet, og vi går ikke inn i 2024 med en unormalt stor tilbudsside, sier han.

Tall fra Norge i desember 2023

  • 3 199 boliger lagt ut for salg i desember (2,7 prosent færre enn desember 2022)
  • 3 018 boliger solgt i desember (0,5 prosent færre enn desember 2022)
  • 103 623 boliger lagt ut for salg i 2023 (0,8 prosent mer enn i 2022)
  • 90 732 boliger solgt i 2023 (0,8 prosent færre enn i 2022)

 

Stavanger og Kristiansand skiller seg fortsatt fra resten landet

– Boligprisutviklingen i Stavanger og Kristiansand skiller seg betydelig ut fra resten landet, og Agder og Rogaland er de eneste områdene i Norge som kan få en liten oppgang i realboligprisene i 2023, sier Lauridsen.

  • Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i desember: 2 prosent økning i Asker og Bærum
  • Sterkeste prisutvikling i 2023: 5,4 prosent økning i Stavanger m/omegn og 5,3 prosent økning i Kristiansand
  • Svakest sesongkorrigert prisutvikling i desember: 0,2 prosent nedgang i Hamar m/Stange
  • Svakeste prisutvikling i 2023: 3,4 prosent nedgang i Porsgrunn/Skien, etterfulgt av 3,2 prosent nedgang i Bodø m/Fauske og 2,9 prosent nedgang i Tromsø

 

Stort sprik i anslagene for boliginvesteringene

– Vår store bekymring fremover er ikke knyttet bruktboligmarkedet, men til nyboligmarkedet. Konsekvensene av salgssvikten i nyboligmarkedet vil vi først se i 2025 og 2026, da det vil bli ferdigstilt historisk få nye boliger i Norge, sier Lauridsen.

– Eiendom Norges vurdering er at Norges Bank ennå ikke har tatt innover seg det som skjer boligbyggingen og hva dette vil bety for norsk økonomi. Det er også et sjeldens stor sprik i anslagene for boliginvesteringene fra Norges Bank og SSB for tiden fremover, fortsetter han.

– Mens SSB før jul la frem en prognose på -16,2 prosent i 2024 venter Norges Bank et fall på 6,4 prosent. SSBs prognose etter vårt syn er nærmere realiteten, og vi mener Norges Bank blir nødt til både å revurdere sin prognose og rentebane. Trolig blir de nødt til å sette ned renten allerede i mars, avslutter Lauridsen.

 

Kilde

Foto: Johnny Vaet Nordskog

Del denne artikkelen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les også

Diplomkonkurransen 2023

Hvert år arrangerer Boligmappa en diplomkonkurranse som premierer bedriftene som er best på dokumentasjon i sin bransje. Etter endt år mottar bedriftene diplom med «gull», «sølv», «bronse» eller «god innsats» basert på i hvilken grad de har dokumentert flere jobber enn gjennomsnittet.

Les mer

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan enkelt melde deg av.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Få siste nytt først