Fått e-post med beskjed om å oppdatere kontaktinfo? Det kan du også gjøre ved å klikke her

I forbindelse med salg av Norske boliger er det nye Avhendingsloven 2022

Kjøpe

Dette er nytt for deg som skal kjøpe bolig etter 1. januar 2022.

Eie

Dette bør du tenke på om du eier bolig i dag.

Ny avhendingslov har tredd i kraft 1. januar 2022

Slik selger du bolig med ny avhendingslov

Den nye avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av fast eiendom, har tredd i kraft 1. januar 2022. Intensjonen er å skape en tryggere bolighandel med færre konflikter.

Kort fortalt, så må selgere nå dokumentere boligen bedre, mens kjøpere må sette seg grundigere inn i boligens dokumentasjon.

De to viktigste endringene:

  1. Det er ikke lenger lov å selge en bolig «som den er», eller «as is».

  2. Det skal mye mindre til for at kjøper kan kalle noe en mangel. Den nye grensen er kun 10.000 kroner. (Grensen per i dag er mye høyere, på omtrent 5 % av kjøpesum. Det tilsvarer eksempelvis ca. 250.000 kroner for en bolig til 5 millioner)

Slik tilfredsstiller du kravene i ny avhendingslov som selger

  • Det aller viktigste: Gi god og grundig informasjon om boligen.

  • Det anbefales sterkt å få laget en tilstandsrapport som oppfyller de nye kravene til tilstandsrapporter. Dette er det en takstmann som fikser (som fremover skal hete bygningssakkyndig). En god tilstandsrapport er den tryggeste måten å sikre at din opplysningsplikt som selger blir ivaretatt.

  • Den bygningssakkyndige blir pålagt å kontrollere dokumentasjon på arbeid utført av håndverkere. Dette fikses direkte gjennom Boligmappa. Mangler du dokumentasjon på utført arbeid bør du innhente dette, slik at du slipper å få en dårlig tilstandsgrad i rapporten. Et nyoppusset bad uten dokumentasjon kan for eksempel få dårligste tilstandsgrad og verdi lik null.

  • Fyll ut egenerklæringsskjemaet så godt du kan. Flere meglere, slik som Eiendomsmegler 1 og DNB Eiendom tilbyr digitalt egenerklæringsskjema. Her er Boligmappa integrert, slik at du kan knytte opp feks. dokumentasjon fra rørleggeren under punktet for bad/våtrom. Det gir tryggere interessenter og budgivere.

  • Les grundig gjennom prospektet eiendomsmegleren har laget, og sørg for at informasjonen er korrekt.

Kjøpe

Dette er nytt for deg som skal kjøpe bolig etter 1. januar 2022

Eie

Dette bør du tenke på om du eier bolig i dag.
Få siste nytt først