Huseiernes landsforbund anbefaler Boligmappa

23. April 2024

Huseiernes Landsforbund publiserte tidligere i år en leder med deres vri på Boligmappas slagord «Papirene i orden». Nina Granlund Sæther, redaktør i medlemsbladet til Huseiernes landsforbund, anbefaler å samle all dokumentasjon i Boligmappa.

Orden i papirene

Noen flytter ofte. Andre trives med å bo i den samme leiligheten eller det samme huset i årevis og har ingen planer om å skifte adresse. Men de fleste av oss kommer en eller annen dag til å selge boligen vår. Eller det skjer noe uforutsett – og forsikringsselskapet etterspør dokumentasjon. Da er det viktig å ha orden i papirene!

Kjøper kan ikke kreve erstatning for feil og mangler det opplyses om før kjøp. Derfor bør det foreligge en tilstandsrapport. Se på det som en helsesjekk av boligen. En slik tilstandsrapport utarbeides av det man før kalte takstmann, men som man nå kaller bygningssakyndig.

Har det vært utført reparasjoner, vedlikehold, installasjoner, ombygging eller lignende i boligen de siste fem årene før du skal selge, vil bygningssakyndig be deg dokumentere at du har brukt kvalifiserte håndverkere. I tillegg må du legge frem dokumentasjon på faglig god utførelse.

Har du for eksempel pusset opp badet, er det svært viktig å kunne dokumentere at utførelsen er faglig god. Uten tilstrekkelig dokumentasjon vil det stå i tilstandsrapporten at badet har avvik – selv når alt er gjort riktig. Huseiernes råd til alle som skal renovere bad, er at de bruker Huseiernes kontrakt for håndverkertjenester og at man spesifiserer at Våtromsnormen skal følges. Alle seriøse aktører i bransjen kjenner den godt – den er både god og svært spesifikk. I tillegg bør man spesifisere at nødvendig dokumentasjon skal følge med. Badet er rett og slett ikke ferdig før du har fått de nødvendige papirene.

Du må stole på at badet blir fagmessig utført av håndverkeren du har leid inn, men det kan være lurt å ta bilder som viser hvordan gulv og vegger ser ut før flisene legges. Da kan du for eksempel vise at membranen går fra gulv til tak og at arbeidet er i henhold til TEK 17.

Er det gjort elektriske arbeid i boligen, trenger du en samsvarserklæring. Den er din garanti for at planlegging, utførelse og endring av det elektriske anlegget er i henhold til gjeldende sikkerhetskrav.

Boligmappa samler data og dokumentasjon om alle bygg og boliger i Norge. Den er knyttet til eiendomsregisteret – derfor har alle som har et gårds- og et bruksnummer også en boligmappe. Tjenesten er gratis, og du logger enkelt inn på boligmappa.no med BankID eller Vipps. Har du ikke sjekket hva som ligger der, anbefales det å ta en titt.

Over 7750 seriøse håndverksbedrifter bruker nå Boligmappa. Men selv om mange automatisk legger inn FDV-dokumentasjon eller samsvarserklæring, er det også noen som glemmer å gjøre det. Derfor bør du sjekke om papirene faktisk er der. Er de ikke de, bør du laste opp all dokumentasjon du har selv – tegninger, kontrakter, fakturaer og kvitteringer, eventuelt bilder du har tatt – og altså samsvarserklæringen. Det kan også være lurt å legge inn fargekoder til malingen du har brukt, garantipapirer og bruksanvisninger. På det som kalles «Personlig område» - og som ikke følger boligen når du flytter – kan du legge bilder av arvegods, sølvtøy, smykker og andre verdier. Da har du verdifull og historisk dokumentasjon på ett sted. Og du vet hvor papirene er den dagen du trenger dem.

Redaktør Nina Granlund Sæther fra Huseiernes Landsforbund

Huseiernes Landsforbund

© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo